Evenwicht hervinden na borstkanker

Na de behandeling van borstkanker lijkt voor uw omgeving alles weer normaal. Toch is voor u het leven ingrijpend veranderd. Het dagelijks leven kan er anders uitzien dan voor de borstkanker. Informatie en hulp is in deze fase moeilijk te vinden. Daarom heeft de afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc het BREATH-project opgezet.

BREATH: Op adem na borstkanker

BREATH is een samenvoeging van BREAst cancer e-healTH. Het staat symbool voor het weer op adem komen na de behandeling van borstkanker. Met subsidie van de stichting Pink Ribbon heeft het BREATH-project een zelfhulpwebsite ontwikkeld. Deze website Op adem na borstkanker ondersteunt vrouwen na borstkanker om sneller emotioneel te herstellen.

Stilstaan bij uw ervaringen tijdens de behandeling kan u helpen een nieuw evenwicht te vinden. Veel vrouwen weten alleen niet hoe ze dat moeten doen. En hoe snel.

Antwoord op vragen over emotioneel herstel

Op de zelfhulpwebsite Op adem na borstkanker vindt u een antwoord op veel vragen. Bijvoorbeeld: Is het normaal dat een nieuw evenwicht vinden moeite kost? Hoe nu verder? Hoe ga ik om met blijvende lichamelijke klachten na de behandeling? Wat is een verstandige manier om werk en activiteiten weer op te pakken? De website geeft vrouwen informatie en handvatten. Deze informatie helpt ze om in de periode na de behandeling evenwicht te hervinden.

Voor de informatie en tips op de zelfhulpwebsite is gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderzoek, ervaringen van hulpverleners en van vrouwen zelf. Op adem na borstkanker laat zien dat vrouwen op eigen kracht de periode van emotioneel herstel doorkomen. Ze komen er sterk uit.

Werken aan uw emotioneel herstel

In Op adem na borstkanker doorloopt u vier fasen van emotioneel herstel:

  1. Terugkijken
  2. Verwerken
  3. Versterken
  4. Vooruit kijken

Elke fase bestaat uit 4 weken. U gaat in 16 weken actief aan de slag met wekelijkse thema’s. Bijvoorbeeld: Omgaan met blijvende lichamelijke klachten, Angst dat de borstkanker terug kan keren, Waar moet ik op letten als ik weer ga werken? Wat zijn de gevolgen van borstkanker voor kinderen en partner? Hoe kan ik mijn eigen krachten inzetten voor herstel?

Op de zelfhulpwebsite maakt u opdrachten, doet u testen en vindt u informatie. Daarnaast maakt u kennis met Judith, Ans en Elly. Zij vertellen over hun ervaring met emotioneel herstel na borstkanker.

JudithAnsElly

 

Steun krijgen en zelf de regie houden

U gaat zelf aan de slag met de thema’s. Anoniem. Zonder hulpverlener. Op een moment dat u dat wilt. U leert om anders naar uw situatie en emotioneel herstel te kijken. En om dagelijkse zaken anders aan te pakken. Zaken waar u eerst moeite mee had of tegen op zag. Het veranderen van eigen gedrag en versterken van eigen krachten heeft tijd nodig. En juist daarom is het programma verspreid over 16 weken.

Elke week nieuwe informatie

U bent elke week ongeveer 1 uur bezig met het programma. Thema’s die u doorlopen hebt, kunt u terugkijken. Het is niet mogelijk om aan de slag te gaan met thema’s uit de volgende weken. Dit is om te voorkomen dat u te veel informatie krijgt.

Per mail krijgt u wekelijks bericht dat de informatie van de volgende week  beschikbaar is. Bent u een tijd afwezig bijvoorbeeld vanwege vakantie of  ziekte, dan staan de thema’s van meerdere weken voor u klaar. Werk in dat geval de weken in volgorde af. Dan profiteert u het meest van het programma.

Klaar met het zelfhulpprogramma

Als u alle 16 weken hebt doorlopen, eindigt het zelfhulpprogramma. Tot 8 maanden na het einde van het programma kunt u alle informatie raadplegen. Evenals de opdrachten en testen over uw emotionele herstel.

Een groot deel van de vrouwen is na het volgen van het zelfhulpprogramma emotioneel sterker. Sommige vrouwen hebben behoefte aan persoonlijke feedback, of meer ondersteuning. Zij worden doorgestuurd naar een professional.

Aanmelden zelfhulpwebsite

Vrouwen die direct aan de slag willen, kunnen zich aanmelden voor het zelfhulpprogramma. U wordt doorgestuurd naar de website van karify. Als u daar uw gegevens invult, ontvangt u binnen 5 minuten inlog gegevens voor het zelfhulpprogramma Op adem na borstkanker.

Direct aanmelden

Ga vandaag nog aan de slag. Wij wensen u veel sterkte.

Uiteraard horen wij graag wat u van het zelfhulpprogramma vindt. Twitter met #BREATH of laat een bericht achter op de Facebookpagina.