Na de intensieve periode van de behandeling biedt Op adem na borstkanker een laagdrempelige manier om sneller emotioneel te herstellen na borstkanker. De zelfhulpwebsite is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie (CGT). Het is de eerste wetenschappelijk ontwikkelde website waarmee vrouwen zonder professionele hulp en in hun eigen tijd werken aan emotioneel herstel. Op adem na borstkanker geeft vrouwen zélf de regie en laat ze sneller op adem komen na borstkanker.

De zelfhulpwebsite lijkt vooral (klinisch) effectief voor vrouwen die milde emotionele klachten ervaren. Hun gevoelens van somberheid, onrust, angst of verdriet zijn een normale reactie op een ingrijpende gebeurtenis zoals borstkanker.

“Het liefst was ik eerder begonnen met de website, bv een maand na de chemo. Op dat moment zocht ik hulp bij een psycholoog (…). Zodra ik met het programma begonnen was ben ik met die hulp gestopt, omdat het programma mij steun genoeg bood…” (deelneemster BREATH-onderzoek)

Voor de groep vrouwen die ernstige emotionele problemen heeft, lijkt de website niet voor een sneller herstel van hun problemen te zorgen. Echter, we weten ook dat hun emotionele problemen niet erger worden door Op adem na borstkanker. Het kan een overweging zijn van de vrouw zelf, of van haar hulpverleners om professionele psychosociale hulp in te schakelen, danwel Op adem na borstkanker te blijven gebruiken.

Wilt u als zorgverlener Op adem naar borstkanker aanbieden aan uw patiënten? Neem contact met ons op voor meer informatie, het programma als client wilt inzien of als u vragen heeft over het programma.